Pressinformation

Kontakt

Karin Peterson
Presskontakt Forget Foundation

karin@forget.se
070-584 61 25

 

Arkiv

DiabetesNinja, en ny app för barn med diabetes typ 1

Tillsammans Mot Diabetes

Nya insamlingsstiftelsen Forget Foundation sätter fokus på diabetes

 

Dokument och länkar

Om diabetes

Om forskningsprojektet

 

Bilder och videor


Albert Salehi


Hasse Andersson


Hans Andersson, Albert Salehi


Christer Paulsson


Karin Peterson

 

Kort om oss

Forget Foundation är en insamlingsstiftelse till förmån för människors hälsa och bättre liv. Vi verkar på ett nytt sätt – tillsammans. Tack vare stöd från samarbetspartners och möjliggörare kan alla insamlade medel gå direkt till fördefinierade projekt. Vi tar lärdom av historien men fokuserar framåt för att komma vidare, därför heter vi Forget Foundation.

Läs mer på www.forget.se.

Pressmeddelande 2018-10-17

Insamlingsstiftelsen Forget Foundation möjliggör fortsatt forskning och utveckling av läkemedel mot diabetes typ 2

Forget Foundation har gjort sin första utbetalning på 2,2 miljoner kronor från insamlingskampanjen Forget Diabetes till diabetesforskare vid Lunds Universitet. Parallellt får forskargruppen, som leds av docent Albert Salehi, sina nya upptäckter publicerade i vetenskaplig tidskrift.

Diabetes är en av vår tids stora folksjukdomar. Över 400 miljoner människor i världen lever med diabetes typ 2. Ca 200 miljoner har diabetes utan att veta om det. Orsaken beror på ärftlighet och livsstil. Bättre kost och mer motion kan räcka som behandling för en del, andra behöver läkemedel. Liksom för andra former av diabetes kan sjukdomen leda till hjärt- och kärlsjukdomar, skador på ögon, njurar och nerver.

– I prekliniska experiment har vi visat att det går att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Genom att blockera ett protein, VDAC1, i de insulinproducerande betacellerna, kan man återfå deras normala funktion vid diabetes typ 2, säger Albert Salehi.

Fynden publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.
– Vi är mycket glada för det och denna första studie hade aldrig varit möjlig om vi inte fått finansiellt stöd från stiftelsen Forget Foundation, fortsätter Albert Salehi.

Nu kärvs ytterligare studier som visar hur blockering av VDAC1 påverkar vävnader som njurar, hjärta, muskler och fett. Men för att ta fynden vidare i fortsatt forskning krävs också mer pengar. Insamlingskampanjen Forget Diabetes genomförs helt till förmån för forskningsprojektet vid Lunds Universitet.

– Vi på stiftelsen Forget Foundation är mycket stolta över att kunna göra den första utbetalningen från insamlingen Forget Diabetes. Medlen kommer från insamling via privatpersoner, företag och andra stiftelser. Vår ambassadör, artisten Hasse Andersson, som själv har diabetes, har varit till stor hjälp genom egna bidrag och aktiviteter för att driva insamling, säger Christer Paulsson, verksamhetschef för Forget Foundation.
– Det är oerhört viktigt att vi får upp ögonen för hur allvarlig sjukdomen är och vilken samhällspåverkan en utbredning av diabetes typ 2 kan få. Insamlingen till forskningsprojektet fortsätter – alla kan vara med och bidra till utvecklingen av ett läkemedel mot diabetes typ 2, fortsätter Christer Paulsson.

Forget Foundation är en insamlingsstiftelse till förmån för människors hälsa och bättre liv, där alla insamlade medel till 100% går direkt till ändamålen. Stiftelsen har sedan starten 2016 samlat 3,5 miljoner kronor via kampanjen Forget Diabetes, varav 2,2 miljoner kronor nu delats ut till diabetesforskarna. Därutöver har stiftelsen även kunnat dela ut 1,3 miljoner kronor till förmån för utveckling av diabetesappen DiabetesNinja.

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen för att sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.

För mer information, kontakta gärna:
Christer Paulsson,              Verksamhetschef Forget Foundation, 070-941 44 90, christer@forget.se
Karin Peterson,                  Presskontakt Forget Foundation, 070-584 61 25, karin@forget.se
Albert Salehi,                      Forskare och docent i farmakologi, Lunds Universitet, 070-865 91 79, s_albert.salehi@med.lu.se
Hasse Andersson,              Artist, hasse@kvinnaboskemusik.se

Kort om Forget Foundation:
Forget Foundation är en insamlingsstiftelse till förmån för människors hälsa och bättre liv. Vi verkar på ett nytt sätt – tillsammans. Tack vare stöd från samarbetspartners och möjliggörare kan alla insamlade medel gå direkt till fördefinierade projekt.

Stiftelsen bildades i december 2016 på initiativ av Mats Paulsson. Styrelsen består av Göran Grosskopf (ordförande), Mats Paulsson (vice ordförande) och Eva Swartz Grimaldi (ledamot). Forget Foundations främsta möjliggörare är stiftelser med anknytning till Medicon Village i Lund.

 

Läs mer på:
www.forget.se

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/ny-upptaeckt-aaterstaeller-insulincellernas-funktion-vid-typ-2-diabetes/

Pressinformation och pressbilder: www.forget.se/pressinformation

Datakällor:
Albert Salehi, forskare och docent i farmakologi vid Lunds Universitet, Diabetesförbundet samt Lunds Universitet/diabetesportalen.se

Stöd insamlingen Forget Diabetes och forskningen för ett läkemedel mot diabetes typ 2:

Swish 123 597 93 98
Bg 5184-1112

Kontakta oss

Skicka ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan. Ha en bra dag.

Not readable? Change text. captcha txt